Jdi na obsah Jdi na menu
 


Formula Future

article preview

Formula Future

Tento sport vznikl v Německu v 70.letech minulého století a v 90.letech se přenesl do celé Evropy. V současné době se rozšiřuje do celého světa.

Mezinárodní organizace UNION INTERNATIONALE MOTONAUTIQUE ( U.I.M. ) vyčlenila z kategorie rychlostních člunů - kluzáků kategorii pro juniory ve věku od 8 do 18 let. Nazvala ji FORMULE FUTURE a stal se z ní přechodový můstek do kategorie dospělých.

Na mezinárodním poli se závodí ve dvou disciplínách - manouwering a paralelní slalom, na dvou různých tratích v pěti věkových kategoriích. Obtížnost tratě se zvyšuje s věkem závodníka. Junioři v kategorii M1 - M3 ve věku 8 - 13 let, jezdí na gumovém člunu s pevným dnem a s motorem o síle až 10 Hp.

Závodníci v kategorii M4 -M5 ve věku 14 - 18 let přecházejí na člun s motorem o síle 15 Hp. Současně s těmito jízdami probíhá na závodech i znalost vázaní uzlů, které musí závodník znát. Pokud by se mu nepovedly, dostal by trestné body, které se započítávají vždy k lepšímu času v manouweringu.

V České republice se závodí i v kategoriích M0 a M6.

Kategorie M0 je pro děti mladší 7 let, které mohou závodit na nejjednodušší trati a pomalu se učí základům ovládání člunu i motoru.

Kategorie M6 je pro závodníky ve věku 18 - 23 let. Závodí na naprosto stejné trati jako kategorie M5, je to jen náš způsob jak udržet mládež u vodního sportu do té doby, než budou schopni si pořídit člun vlastní.

Co je manouwering

Slalom v brankách s roztečí 2,5m ohraničených bójemi. Branky se projíždějí a dle kategorie4e7i9235.jpg přibývá obtížnost. Např. kat.M1 projíždí celou trať pouze vpřed, další kategorie prokazují umění couvat, zastavení na místě a další znalosti ovládání člunu s motorem. Trať by se měla projet co nejrychleji a současně bez dotyku bójí, či jiných chyb, jelikož za každou chybu na trati se připočítávají trestné vteřiny k celkovému času.. Vždy se jedou dva pokusy a ten lepší se započítává do konečných výsledků. Podle nich se vyhlašuje mistr v manouweringu. Každé pořadí má přidělené body U.I.M., které se zaznamenávají do výsledkové listiny. 

Co je paralelní slalom

Paralelní slalom se jede na dvou paralelně postavených tratích vedle sebe, nejsou již používané branky, pouze jednotlivé bóje. Každá trať má svůj člun a každý závodník jede na rychlost obě dvě. Vždy se sčítá čas z obou tratí, pokud jsou trestné body za dotyk s bójí, přičtou se k času. U paralelního slalomu se jedou nejdříve rozjezdy všech závodníku a po odjetí všech se vytvoří výsledky. Nejlepší čtyři postupují do semifinále a následně do finále. Po skončení celého závodu je vyhlášen mistr v paralelním slalomu. Stejně jako u manouweringu přidělí rozhodčí ke každému pořadí body U.I.M. dle pravidel.

Aby vznikl celkový mistr v závodech FF musí se body z obou závodů sečíst a ten, kdo získá největší počet, je mistr FF v dané kategorii a pro daný rok.

Vždy před začátkem sezóny vydá U.I.M. ( mezinárodní federace) pravidla pro daný rok a všechny závody se jimi musí řídit.

Mistrovství světa a Mistrovství Evropy se pořádá každý rok a od roku 2000 se jich většinou zúčastní i Česká republika. Za posledních 11 let se závodníkům z TJ Tatran podařilo na těchto mezinárodních kláních získat celou řadu úspěchů.

Na začátku vzniku tohoto sportu se na mezinárodních závodech zúčastnilo pár zemí ( Německo, Česko, Rusko), postupem času přibyly další ( Portugalsko, Itálie, Malajsie, Mexiko, Velká Británie, Polsko, Slovensko, Bělorusko). Proto v dnešní době je tento sport ve světě velmi rozšířený a populární.

Od začátků našeho působení trénujeme na Vltavě u Tatranu, původně jen za pomocí pár bójek, ale od roku 2001, co se nám podařilo získat povolení od Plavební správy, stavíme vždy na jaře celou závodní trať. Tréninky probíhají 2x až 3x v týdnu, vždy pod vedením zkušeného trenéra. Podle počtu závodníků se na začátku sezóny domluvíme, kdo a kdy může trénovat (bereme v potaz, že děti mají i jiné mimoškolní aktivity) a rozdělíme závodníky do skupin. Ideální počet na jeden trénink je nejvíce 6 dětí, které se střídají na trati a pod dohledem trenéra, který vždy s mladšími 14 let sedí na člunu a učí je ovládat motor i člun. Tréninky pořádáme občas i o víkendech, to však pouze když je volné místo. Nejsme sami, kdo danou vodu smí používat Z toho důvodu je vždy na konci kalendářního roku tzv. "dělba vod", kde probíhá domluva, kdy a kdo z pražských oddílů bude moct pořádat závody, tréninky a jiné aktivity, abychom si nepřekáželi. Závodníky kromě jízdy na motorových člunech musíme naučit základy pravidel jízdy na řece, aby se nedostali do kolize s jiným člunem.

Každý rok pořádá ČSVM ve spolupráci všech oddílů FF na území ČR jeden "kontrolní závod", tři titulární závody v manouweringu a dva v paralelním slalomu. Vždy se nejpozději v červnu vybírá dle dosažených výsledků reprezentace, která jede pod dohledem vedoucího týmu a dvou trenérů na titulární závody do zahraničí.

Kromě výše uvedených závodů se každý rok v prvním týdnu v červenci pořádá soustředění dětí a mládeže FF, v posledních letech ve spolupráci s Českým yacht klubem. Za ČYK s námi na soustředění jezdí Pavel Schwarz a Dana Horká, kteří učí děti i základům yachtingu.

Největší úspěchy:

Mistrovství Evropy:

Ondřej Mrkvička - rok 2001,2002,2004 a 2005 - první místo

Kateřina Brožová - 2001 první místo, 2004 třetí místo, 2005 třetí místo

Tereza Mrkvičková - 2001 druhé místo, 2002 první místo, 2006 třetí místo, 2007 první místo

Marek Halbich - 2005 třetí místo

Jaroslav Šesták - 2007 třetí místo

Kristýna Kohoutová - 2006 třetí místo, 2010 třetí místo

Mistroství světa:

Ondřej Mrkvička - rok 2001,2002 druhé místo

Tereza Mrkvičková - 2005 třetí místo,

Kateřina Brožová - rok 2006 druhé místo

V roce 2007 byli Tereza a Ondřej Mrkvičkovi společně s Petrem Blahnou z KVSK vyhlášeni ČSVM jako nejúspěšnější reprezentanti FF za uplynulá léta.

Kdo je za velkými úspěchy nejen v ČR v Evropě a ve světě? !!!

Trenéři:

Monika Mrkvičková 1998 - stále

Jaroslav Šedivý 1998 - 2000

Ing.Zuzana Brožová 2000 - 2007

Vojta Kadlec 2007 - stále

Tereza Mrkvičková 2008 - 2012

Miroslav Kohout 2008 - stále

Za celou dobu našeho působení se v našem oddíle vystřídalo jen několik trenérů. Byli bychom však rádi, kdyby se pár dalších našlo a bylo schopno pomoci, aby tento sport mohl i nadále vzkvétat a dařilo se nám vychovat více dětí a mládeže s láskou k vodnímu sportu.

V roce 2011 došlo k malé změně. Monika Mrkvičková zůstává v oddílu stále, ale jen na pozici trenérky, na vedoucí pozici ji vystřídala dcera Tereza Mrkvičková.

Pro sezónu 2011 vyhlašujeme nábor dětí a mládeže ve věku 8-13 let. Datum náboru bude upřesněno a následně zpřístupněno.

Pokud by měl někdo zájem a chtěl by se dozvědět něco více, je možnost spojit se s námi telefonicky, či e-mailem.

Monika Mrkvičková: mob.724 616 138, monika.tatran@seznam.cz

 

Náhledy fotografií ze složky 3 Formula Future